In curand vom fi in plina sarbatoare de Craciun, asa ca este timpul sa finalizam cumparaturile si sa terminam de pus la punct meniurile de sarbatoare pe care le avem in fata.

Probabil ca ai deja sub control aperitivele, antreurile si felul principal, dar te-ai gandit si la desert? Sau ai uitat?

Dupa o cina de Craciun delicioasa amenajata intr-un decor autentic alaturi de bradul de Craciun, nu exista o placere mai buna pentru bolta palatina decat sa incheiem seara cu niste deserturi delicioase.

Un final pe care il asteapta invitatii tai si pe care il poti face cu mai putin efort decat crezi, urmand aceste retete simple de desert de Craciun.

Prajitura „Cusma lui Guguta”

Pentru reteta de prajitura Cusma lui Guguta avem nevoie de 10 clatite, pe care le coacem putin mai groase.

Pentru umplutura clatitelor poti folosi visine din compot, scurse foarte bine de suc. In crema se poate adauga si lapte condensat, pe care il poti pregati acasa. Va da un plus de cremozitate si aroma.

Pentru decor foloseste ciocolata data pe razatoare, ciocolata care poate fi amaruie sau cu lapte, in functie de preferintele tale.

Cand prajitura e gata, se lasa cel putin 2 ore la frigider inainte de servire, ca sa se aseze crema. Din cantitatile enumerate mai jos, va iesi o prajitura destul de mare, suficienta pentru 10-12 portii.

Ingrediente pentru clatite:
•300g faina
•100g zahar
•miezul de la o pastaie de vanilie
•5 oua
•un varf de cutit praf de copt
•un praf sare
•500ml lapte
•Ulei pentru prajit

Ingrediente pentru crema:
•500g mascarpone
•400ml smantana lichida pentru frisca
•150g zahar pudra
•miezul de la o pastaie de vanilie

Ingrediente pentru umplutura si decor:
•2 borcane visine in sirop
•50g ciocolata amaruie

Pentru clatite batem ouale impreuna cu zaharul si pastaia de vanilie. Turnam laptele in fir subtire, amestecand mereu. Adaugam faina cernuta impreuna cu praful de copt si sarea. Amestecam pana avem o compozitie omogena, pe care o lasam sa se odihneasca 10-15 minute.

Prajim clatitele pe rand, in tigaia incinsa, unsa cu putin ulei. Lasam clatitele sa se raceasca inainte de a le umple. Pentru a nu se usca (nu le mai putem rula), le acoperim cu un servet umed.

Pentru crema amestecam mascarpone, zaharul pudra si miezul de la pastaia de vanilie, cu mixerul la viteza mare, pana nu se mai simte zaharul. Separat, batem smantana dulce pana obtinem o frisca ferma.

Adaugam frisca peste mascarpone si amestecam usor cu spatula, cu miscari de impaturire. FOARTE IMPORTANT! Smantana dulce este o smantana naturala, deci e foarte important sa fie tinuta la frigider si sa fie foarte rece inainte de a o bate.

Scurgem foarte bine visinele din compot, le tamponam cu un prosop de hartie pentru a absorbi execsul de suc si ne putem apuca de asamblarea prajiturii. Punem visine in mijlocul clatitelor si le rulam cat putem de strans. Pe un platou suficient de mare, punem un strat de crema (2-3 linguri) si asezam pe crema primele 4 clatite.

Urmeaza alt strat de crema, 3 clatite, crema, 2 clatite, crema si…clatita vedeta, cireasa de pe Cusma lui Guguta ???? Imbracam intreaga prajitura in crema si ii dam forma specifica, de piramida. La final, decoram cu ciocolata data pe razatoare.

Prajitura „Televizor”

Prajitura Televizor sau prajitura Budapesta, cum era trecuta in caietul cu retete al mamei, este una dintre prajiturile ce ne-a indulcit copilaria multora dintre noi.

Ingrediente pentru 2 blaturi de cacao:
•5 oua
•120 g margarina Unirea Original
•120 g zahar
•250 g faina
•150 ml lapte
•50 g cacao neagra
•1 fiola esenta de rom
•1 pliculet praf de copt

Ingrediente pentru un blat de pandispan:
•4 oua
•8 linguri cu faina
•8 linguri cu zahar
•1 plic praf de copt
•coaja rasa de la o lamaie
•colorat alimentar galben

Ingrediente pentru crema:
•250 ml lapte
•200 g zahar
•3 linguri cu amidon cu varf
•250 g margarina Unirea pentru creme
•1 fiola esenta de vanilie
•zeama de o lamaie
•Plus gem la alegere

Pentru blaturile de cacao, se separa ouale. Albusurile se bat spuma tare cu zaharul. Galbenusurile se amesteca cu margarina, se adauga cacaua, esenta de rom, laptele, faina cernuta cu praful de copt si la urma spuma de albusuri. Se imparte compozitia in doua si se coc blaturile in tava de 25×35 cm tapetata cu hartie de copt, cam 20-25 de minute (se face testul scobitorii), apoi se lasa la racit.

Pentru blatul de pandispan separam ouale, iar albusurile se bat spuma tare cu zaharul, se adauga pe rand galbenusurile, faina cernuta cu praful de copt, coaja de lamaie si colorantul. Se coace blatul in aceeasi tava tapetata cu hartie de copt. Se lasa apoi la racit.

Pentru crema punem la foc mic laptele cu zaharul. Amidonul se desface in putina apa rece, iar cand laptele incepe sa fiarba, se adauga in fir subtire si se amesteca continuu pana ce crema capata consistenta. Se lasa putin la racit, apoi se incorporeaza margarina, esenta de vanilie si zeama de lamaie. Se lasa la congelator pana se intareste si nu mai curge.

In tava in care am copt blaturile se pun astfel: un blat de cacao, apoi jumatate de crema, apoi blatul de pandispan uns pe ambele parti cu gem, apoi restul de crema si ultimul blat de cacao. Se acopera cu folie de plastic si se lasa la rece pana a doua zi, cand se poate taia.

Prajitura „Alba Ca Zapada”

Pe langa cozonac, prajitura Alba Ca Zapada este unul dintre deserturile clasice de Craciun, iar reteta este una simpla si nu necesita multe ingrediente.

Ingrediente pentru blat:
•200 g unt
•200 g zahar pudra
•esenta de vanilie
•coaja unei lamai
•2 oua
•200 g smantana
•1 lingurita rasa amoniac
•800 g faina

Ingrediente pentru crema:
•700 ml lapte pentru fiert si 10 linguri lapte rece
•200 g unt
•8 linguri faina
•6 linguri zahar
•zeama si coaja unei lamai
•esenta de vanilie

Pentru blatul prajiturii se amesteca intr-un bol de bucatarie untul, zaharul pudra, esenta de vanilie si coaja de lamaie. Apoi, se adauga ouale intregi, smantana si amoniacul dizolvat in putin lapte rece. La final, se adauga faina si se amesteca usor aluatul.

Dupa ce compozitia este gata, poti intinde aluatul, astfel incat sa iti iasa 3-4 foi, pe care le vei pune la cuptor in tavi de copt pudrate cu faina.

Pentru crema, se pun la fiert cei 700 ml lapte si, intr-un vas separat, se amesteca faina cu zaharul si cu cele 10 linguri de lapte rece. Aceasta compozitie se adauga in lapte dupa ce da in fiert si se lasa pe foc, pana cand se ingroasa si se dezlipeste usor de vas. Lasa-l sa se raceasca si adauga untul, zeama de lamaie si esenta de vanilie.

Dupa ce intinzi crema pe fiecare blat, suprapune foile de prajitura si preseaza-le usor cu palma. La final, poti orna prajitura cu zahar pudra.

De Craciun ne place sa mancam si sa ne bucuram impreuna cu familia. Iar deserturile sunt una dintre partile noastre preferate din meniu.

Este timpul sa stergi praful de pe ustensilele de copt si sa-ti scoti la iveala latura creativa pentru a-ti rasfata familia cu delicioase deserturi de Craciun facute in casa.

Surprinde-ti familia cu aceste delicioase deserturi de Craciun facute in casa si bucura-te de sarbatori alaturi de cei dragi.

2 thoughts on “Retete de prajituri pentru Craciun

  1. Mi-a placut mult articolul si am descoperit cateva locuri noi pe care mi-as dori sa le vizitez. Ma bucur sa vad ca Romania are atat de multe atractii turistice interesante si abia astept sa explorez unele dintre ele. Multumesc pentru inspiratie!

  2. Articolul de pe Romantica vorbeste despre cele mai frumoase locuri pe care le poti vizita in Romania. Este o idee minunata sa descoperi locuri noi si sa te bucuri de frumusetea tarii noastre, in special a peisajelor naturale unice. Cu siguranta voi adauga aceste destinatii pe lista mea de calatorii viitoare!

Comments are closed.