Ochelarii cu dioptrii sunt importanti pentru corectarea problemelor de vedere indiferent de varsta celui care ii poarta. Totusi, atunci cand cei mici au nevoie de ochelari de vedere, adesea parintii se confrunta cu refuzul lor de a-i purta, in special daca acestia sunt deja scolari.

Ce ne facem, insa, in aceasta situatie? De aici pot porni adevarate conflicte in familie, iar ca sa il convingi pe cel mic, ai nevoie de multa rabdare si implicare.

El trebuie sa stie ca ochelarii de vedere sunt, pe langa, un instrument pentru corectarea vederii, si un accesoriu care ii poate oferi un plus de rafinament. In cazul in care nu ii poarta la timp, il expui unor riscuri sau consecinte nedorite, pe care te invitam sa le descoperi in cele ce urmeaza.

Copiii care nu poarta ochelarii de vedere pot dezvolta afectiuni oftalmologice permanente

Daca celui mic i-au fost prescrisi ochelari de vedere copii, ai grija ca acesta sa ii poarte conform indicatiilor medicului.

In caz contrar, copilul nu va invata sa vada corect prin lentilele ochelarilor, riscand sa dezvolte diverse afectiuni, precum ambliopia (ochi lenes). Netratata corespunzator, ambliopia poate afecta dezvoltarea normala a ochiului pe termen lung, existand riscul ca afectiunea copilului sa devina permanenta.

Mai mult, copiii ce sufera de afectiuni precum ambliopie, miopie, ori strabism sunt predispusi la accidente, in special la locul de joaca, ceea ce inseamna ca ochelarii de vedere sunt esentiali pentru siguranta celui mic.

Copiii se pot obisnui mai greu cu ochelarii de vedere, motiv pentru care purtarea acestora poate fi mai dificila. Chiar si asa, este la fel de importanta ca si in cazul adultilor.

Alegerea unei perechi de ochelari potrivite pentru cel mic, care sa-i si placa este o metoda care sporeste sansele ca perechea de ochelari sa fie purtata de catre copil.

Motive pentru care cel mic refuza sa poarte ochelarii de vedere

Se simte complexat – unul dintre motivele pentru care copilul ar putea refuza sa poarte ochelari de vedere este acela ca il fac sa se simta complexat, mai ales daca nici unul dintre parinti sau frati nu poarta ochelari de vedere, el fiind singurul din familie care are nevoie de ei.

Este tachinat de colegi – un alt motiv, foarte des intalnit, pentru care cel mic refuza sa poarte ochelari este acela ca este tachinat la scoala de catre colegii lui.

In unele grupuri de elevi exista si copii rautaciosi, carora le face placere sa isi tachineze colegii. Acestia pot rade ce copii care poarta ochelari sau ii pot exclude din grupul de prieteni pentru simplul motiv ca sunt diferiti din acest punct de vedere.

Are impresia ca toata lumea se uita ciudat la el – in perioada de acomodare cu ochelarii de vedere, copilul ar putea avea impresia ca toata lumea se uita ciudat la el, motiv pentru care ar putea refuza sa ii mai poarte.

Cum il poti convinge sa poarte ochelarii de vedere

Ofera-i un exemplu – cel mai usor mod de a-ti convinge micutul sa poarte ochelari este sa ii oferi un exemplu. Daca in familia ta sau chiar in grupul de prieteni, unul din membrii poarta ochelari, incearca sa ii explici pe intelesul lui de ce face acest lucru. 

Demonsteaza-i cat sunt de importanti – daca copilul tau este deja la scoala primara si stie sa citeasca, insa refuza sa poarte ochelari, pentru a-i demonstra cat de importanti sunt ochelarii de vedere pentru el, inceteaza sa ii mai citesti povestile preferate si incurajeaza-l sa le citeasca singur.

Daca pierde randul atunci cand citeste, se chinuieste sa „citeasca cu degetul” sau inchide unul din ochi atunci cand citeste si aceste lucruri il obosesc, ofera-i ochelarii si lasa-l sa observe singur diferenta.

Alegeti impreuna ramele ochelarilor – pentru a-ti convinge mai usor copilul sa poarte ochelari de vedere, cel mai usor este sa alegeti impreuna ramele ochelarilor.

Daca il convingi ca este alegerea lui, nu doar ca ii dezvolti sentimentul de proprietate, dar exista mai multe sanse sa ii placa si sa isi doreasca sa ii poarte. 

La Kidoptik Bucuresti gasesti consultatie pediatrica, prescriptie ochelari de vedere sau lentile de contact, consultanta si recomandari, precum si rame si lentile de calitate, pentru orice gusturi sau bugete.

Daca copilul tau nu are inca o pereche de ochelari si ochii lui ii transmit semnale ca nu mai functioneaza la capacitate maxima, va asteptam cu drag la cabinet.

4 thoughts on “Ce se intampla daca copilul tau refuza sa poarte ochelarii de vedere?

  1. Acest articol m-a facut sa reflectez la modul in care pot aplica informatiile prezentate in viata mea de zi cu zi. Recomand cu caldura lectura acestui material tuturor cititorilor.

  2. Am fost impresionat de profunzimea analizei prezentata in articol. Autorul a adus argumente solide si a sustinut cu dovezi fiecare afirmatie facuta.

  3. Ma bucur ca am dat peste acest articol pentru ca mi-a oferit multe informatii noi si interesante legate de subiectul abordat. Astept cu nerabdare urmatoarele articole de pe acest site.

  4. Articolul este foarte interesant si mi-a placut modul in care este structurat. Subiectul tratat este foarte important si cred ca ar trebui sa fie discutat mai des.

Comments are closed.