AcasăNoutatiCele 7 tipuri diferite de narcisisti

Cele 7 tipuri diferite de narcisisti

Tulburarea de personalitate narcisista isi datoreaza numele lui Narcissus din mitologia greaca, care s-a indragostit de propria reflexie.

Freud a folosit acest termen pentru a descrie persoanele egocentrice iar psihoanalistii s-au axat pe nevoia narcisistilor de a-si imbunatati parerea despre sine prin intermediul unor fantezii grandioase, a unor ambitii exageratie, a exhibitionismului  si a sentimentul de indreptatire – Donald W. Black.Narcisistii sunt pretutindeni – si pe cat sunt de unici, pe atat sunt de toxici. In experienta mea, acestia se incadreaza intr-una sau mai multe dintre urmatoarele categorii.

Iata 7 tipuri diferite de narcisisti. Cu care dintre acestea v-ati intalnit?

1. Castigatorul narcisist

Acesti narcisisti isi alimenteaza sentimentul de superioritate fata de cei din jur. In consecinta, totul devine o competitie pentru ei. Acest comportament apare de obicei in medii competitive precum sportul, realizarile din cariera si mediul academic.

Narcisistii  trebuie sa „castige” si in activitatile colaborative precum cresterea si educarea copiilor, condusul automobilelor, prieteniile si chiar si spiritualitatea. Un castigator narcisist este foarte rar fericit pentru norocul prietenilor sai. In ochii lor, succesul unei alte persoane este un esec personal.

Atunci cand „pierd” – in realitate sau doar in perceptia lor – respectul de sine este grav afectat. Devin antagonisti sau incearca sa supra-compenseze prin deprecierea realizarilor celorlalti.

2. Victima narcisista

Victima narcisista este cea mai vicleana dintre toate. Acest tip de persoane sunt manipulatorii supremi, care folosesc afectiunea si sentimentele pentru a va tine aproape.

Sunt foarte abili in a adopta un rol submisiv si de multe ori vor crea sau vor cauta situatii prin care sa reuseasca sa isi puna in aplicare tehnica.

O victima narcisista isi are mereu pregatita povestea in cele mai amanuntite detalii. Va vor convinge cu usurinta ca lumea le este potrivnica si ca ghinionul de care au parte nu li se datoreaza.

Rareori va prelua responsabilitatea pentru propria viata sau actiuni. Folosesc culpa si sentimentele de vinovatie pentru a obtine tot ce isi doresc de la cei din jur, de multe ori cerand favoruri nerezonabile si mila.

O victima narcisista va fi extrem de ranita daca cei pe care i-au rugat nu pot – sau nu vor – sa le solutioneze problemele.

3. Narcisistul „le stiu pe toate”

Aceasta persoana este convinsa ca este mult mai inteligenta si mai bine informata decat toti cei din jur. Opiniile lor sunt interpretate ca fapte si se simt extrem de jigniti daca trebuie sa faca fata unor dezaprobari.

Pentru un narcisist care crede ca le stie pe toate, fie ai dreptate sau nu – fie esti cu el sau impotriva. Nu exista cale de mijloc. De cele mai multe ori, vor face predici dar nu vor asculta.

Sunt faimosi pentru faptul ca ofera sfaturi nesolicitate prietenilor, membrilor din familie si chiar si strainilor. Cu toate acestea, se vor simti foarte ofensati daca cineva indrazneste sa faca la fel ca ei.

Narcisistul „le stiu pe toate” simte ca nu are nimic de invatat de la altii. Din pacate, aceste aspecte ii fac sa piarda multe lucruri de-a lungul vietii.

4. Narcisistul manipulator

Acest tip de narcisisti nu pot suporta atunci cand lucrurile nu merg precum le-au planuit. Ca sa compenseze pentru acest lucru, vor gasi metode de a-i manipula pe toti cei din jurul lor.

Naricistul papusar a invatat sa controleze persoanele din jur prin diferite tactici diferite si este capabil sa descopere punctul slab al oricarui individ. Ei nu inteleg conceptul de integritate sau empatie.

Citeste continuarea articolului aici: Cele 7 tipuri diferite de narcisisti

ARTICOLE SIMILARE

Cele mai populare